Zatrzymanie się w dziale piekarniczym ulubionego sklepu spożywczego lub nawet udanie się do lokalnej piekarni to najlepsze sposoby na znalezienie najzdrowszych i najsmaczniejszych bułek i bochenków chleba.
Te piękne, chrupiące bochenki są dalekie od marnej jakości białego chleba kanapkowego czy tostowego, które powszechnie sprzedawane są w supermarketach. Poszukaj pieczywa, które ma wysoką zawartość mąki pełnoziarnistej lub razowej wymienionej jako pierwszy składnik i nie wybieraj chleba, które ma dodatki niepotrzebnych składników, takich jak dodatek cukru, karmelu, polepszaczy smaku, konserwantów lub olejów roślinnych. Chleb wytwarzany z mąki pełnoziarnistej ma wyższą zawartość błonnika, witamin i minerałów niż chleb z rafinowanej mąki z pszenicy. Chleb owsiany jest zwykle wytwarzany z połączenia owsa, mąki pełnoziarnistej, drożdży lub zakwasu, wody i soli. Ponieważ owies jest bardzo pożywny i wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, chleb owsiany może być zdrowym wyborem do codziennego spożywania. W szczególności owies jest bogaty w błonnik i korzystne składniki odżywcze, w tym magnez, witaminę B1 tiaminę, żelazo i cynk.
Błonnik w owsie, znany jako beta-glukan, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, regulować poziom cukru we krwi i obniżać wysokie ciśnienie krwi.
Niektóre rodzaje pieczywa owsianego zawierają tylko niewielką ilość owsa i składają się głównie z rafinowanej mąki, dodanych cukrów i olejów, dlatego trzeba uważnie sprawdzać skład wybieranego przez nas chleba czy bułek. Aby znaleźć najbardziej pożywny chleb, poszukaj takiego, w którym jako pierwsze dwa składniki wymieniono mąkę pełnoziarnistą, razową oraz zakwas. Wysokiej jakości pieczywo oferuje Piekarnia Lublin, w której znajdziemy wiele rodzajów wyrobów piekarniczych. Często do wysokiej jakości pieczywa dodaje się ziarna siemienia lnianego. Składa się ono głównie z zakwasu, mąki pełnoziarnistej i nasion lnu, jest jednym z najzdrowszych rodzajów pieczywa, jakie można znaleźć w sprzedaży. Dzieje się tak, ponieważ siemię lniane jest bardzo pożywne, sycące i oferują szereg korzyści zdrowotnych.