Olej sojowy jest głównym roślinnym olejem do gotowania używanym w Stanach Zjednoczonych, a jego popularność rośnie na całym świecie.
Bogaty w nienasycone tłuszcze, zwłaszcza kwas linolowy. Soja ma zawartość oleju około 20%. Aby wyprodukować olej sojowy, ziarna są kruszone, olej jest ekstrahowany rozpuszczalnikiem, a następnie olej jest rafinowany. Pozostałe łuski soi wykorzystywane są przede wszystkim jako pasza dla zwierząt. Olej sojowy jest drugim najczęściej produkowanym olejem spożywczym na świecie po oleju palmowym. Znaczna część oleju sprzedawanego w supermarketach jako olej roślinny to olej sojowy. Ostatnimi czasy na znaczeniu w diecie wielu ludzi zyskuje zdrowa żywność. Ludzie coraz częściej zważają na to, co jedzą i to co jest zdrowe, najkorzystniejsze dla organizmu. Bowiem to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie również zależy od naszej diety. Dlatego codzienne posiłki powinny być pełnowartościowe i pożywne. Stan zdrowia zależny jest od biologicznej jakości pokarmu, który spożywamy.
Jeśli będziemy dostarczać z pokarmem organizmowi wszystkich niezbędnych składników jakie zawiera natura, a posiłki będą dobrze zbilansowane to zagwarantuje nam zdrowie oraz zwiększenie odporności na wszelkiego rodzaju zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Tym samym będziemy mniej podatni na choroby. Zdrowa żywność przeciwstawiana jest żywności, która oczyszczana czy też wzbogacana jest chemicznie. Takie pokarmy są niepełnowartościowe, ale również niosą ze sobą zwiększone ryzyko zachorowań na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne. A do tych zaliczyć możemy np. zaparcia, zgagę, chorobę wrzodową, miażdżycę, otyłość, cukrzycę i wiele innych. Chorób takich jest wiele i najczęściej są to choroby przewlekłe, czyli trudne do wyleczenia. Zazwyczaj nie ujawniają się od razu i trudno w takim przypadku wykryć związek między rozwojem choroby, a tym w jaki sposób żyjemy i odżywiamy się. Oczywiście można także stosować zdrowy i olej jadalny sojowy jako składnik diety.